Το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο είναι ένα καταπληκτικό φαγητό που γεμίζει το σπίτι με υπέροχες μυρωδιές.
Μπορείτε να το φτιάξετε σε βαθύ ταψί, αλλά στη γάστρα είναι το κάτι άλλο!
Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο
Χρόνος Προετοιμασίας
40'
Χρόνος Mαγειρέματος
30'
Μερίδες
6
Βαθμός Δυσκολίας (1-5)
2
Υλικά
Εκτέλεση Συνταγής
- 500 γραμ. φαρδιές χυλοπίτες ή στενές χυλοπίτες
- 1 κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό κατά προτίμηση κομμένο σε μερίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 δαφνόφυλλο
- 3-4 κρόκους μπαχάρι
- 1 κ.σ γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες (2x 400 γραµ.) ή 880 γραμ τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο πρώτα μαγειρεύουμε το κοτόπουλο.
Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κοτόπουλου.
Ζεσταίνουμε πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ολόγυρα για 5-6’, σε δυο δόσεις, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 4-5’ να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε και 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε το κοτόπουλο για 35’ να μαλακώσει. Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει ενώ εάν είναι εμπορίου γίνεται πιο γρήγορα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο να κάψει καλά στους 230ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Βάζουμε το κοτόπουλο με τα μπόλικα ζουμιά του σε βαθύ ταψί ή γάστρα.
Το βάζουμε στον δυνατό φούρνο και αφήνουμε να κάψει καλά.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, ρίχνουμε με προσοχή το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Σβήνουμε το φούρνο και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να κρατήσουμε τη ζεστή θερμοκρασία.
Αφήνουμε το φαγητό μέσα σε σβηστό φούρνο για 20’ να γίνει το χυλοπιτάκι ρουφώντας τη σάλτσα του κοτόπουλου.
Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.